Een port-a-cath

portacatVandaag om 14:30 uur werd ik verwacht in het Amphia ziekenhuis bij Dr. Luiten. Aangezien het alleen maar om een intakegesprek ging, ging ik alleen, daar kreeg ik spijt van!

Blijkbaar was er bij Avans Hogeschool iets te doen want de file begon al bijna bij de afslag. Eindelijk aangekomen op de parkeerplaats van het Amphia bleven de slagbomen maar opengaan en auto’s konden naar ‘binnen’ zo ook ik!
Maar als je samen met nog 50 auto’s aan het zoeken bent naar een parkeerplaats en er is niet 1 plaatsje vrij dan krijg je het ERG WARM als je tamoxifen slikt, geloof me!
Kon wel janken trouwens, dan ben ik zo gefrustreerd, dus ik besloot weer naar huis te gaan, belde Har op en die zei: en wat nu? andere afspraak maken? en dat zag ik niet zo zitten, maar als HIJ me nou eens naar het ziekenhuis bracht en weer ophaalde als ik klaar was? Thuis nog even gebeld met de poli om te vragen of dat goed was en dat was het, de chirurg liep ong. 20 minuten uit.

Om 15:45 uur!! was ik aan de beurt maar ik moet zeggen dat hij ook wel de tijd voor me nam, luisterde geduldig en legde uit wat er allemaal ging gebeuren enz. Dat vind ik dan wel fijn, laat me dan inderdaad maar een half uur langer wachten als ik maar serieus genomen word en niet snel afgehandeld.
Hij gaat de port-a-cath dus aanbrengen en wees me op de ‘gevaren’ die er bij kunnen komen. Omdat die ader vlak boven de long ligt kunnen ze per ongeluk in de long prikken en kan er een klaplong ontstaan, vandaar dat ze na de operatie nog een foto nemen.
Dus 18 februari gaat dit gebeuren, het is een dagopname en het gebeurt onder algehele narcose, maar ik mag zodra het goed gaat naar huis.
Jammer dat ik 14 februari toch nog via infuus geprikt moet worden, daar ga ik morgen ook maar eens achteraan bellen. Ben wel blij dat het misprikken nu tot het verleden zal horen!

Ik raad dan ook iedereen aan die een okselkliertoilet heeft gehad en Herceptin krijgt, vraag om een port-a-cath zodra je merkt dat je moeilijk te prikken bent. Je hebt maar één kant waar ze je mogen prikken en aangezien je Herceptin een jaar lang krijgt kan je wel uitrekenen hoeveel keer dat prikken is (26 x dus). Als de verpleegkundigen er niet mee komen vraag het dan zelf (zoals in mijn geval) en wacht niet tot het laatst!

6 gedachten aan “Een port-a-cath”

 1. Pfff, een heel gedoe op weg hierheen (letterlijk en figuurlijk), maar hopelijk ben je straks wel van de prikshit af. Sterkte weer!

 2. Lieve Cat gelukkig dat de priksessies dan niet meer hoeven, had je dat eerder kunnen doen !!! Heel veel succes ermee en sterkte voor die dag alvast … Liefs Suus

 3. Nou veel succes de 18e (goed stil blijven liggen hé)!
  Zag dat je het boek “de 100 jarige man die uit het raam klom en verdween” aan het lezen bent. Vorig jaar zaten wij in het vliegtuig in de rij van de nooduitgang, en de man bij raam (luik) had dat boek bij zich. Sjors wijst naar de titel en het raam en vraagt: ‘je bent toch nog geen 100 hé’ ? Nou ja lachen dus, en die twee hebben de hele vlucht zitten praten. De man had dus niets gelezen, maar voor beide was de tijd voorbij gevlógen 🙂 Is het trouwens een goed boek?
  Groeten en liefs van Lia.

  1. Ik lig wel stil Lia, tenminste daar ga ik vanuit als ik die algehele narcose krijg 😉
   Het is een erg leuk boek van die 100 jarige man! ik heb zowel de boekversie als de e-reader versie, dus zeg maar als je hem lezen wilt!

Geef een reactie